Przeskocz do treści

Ule na dachach budynków, wymagania

158Coraz więcej właścicieli wieżowców powierza swoje dachy właścicieli uli. Jest to sytuacja bardzo kuriozalna, ale okazuje się, że bardzo dobrze one czują się na takiej wysokości, co ważne niekiedy są wstanie wytworzyć nawet miód, choć z drugiej strony kto chciałby go jeść? Ważne jest tutaj to, że niestety, ale często dookoła wieżowca rośnie zbyt mało terenów zielonych, a więc ostatecznie i tak pszczoły mieszkające na tych wysokościach są zmuszone do tego, aby prowadzić swoją wegetację w oparciu o pokarm dostarczany im przez człowieka. Efekt jest taki, że dużym nakładem kosztów uzyskujemy niezdrowy miód. Robiąc to samo na terenach zielonych nie dość, że uzyskaliśmy o wiele zdrowszy miód to w dodatku kosztowałoby to nas o wiele mniejszy nakład pracy. Dlatego też osobiście nie jestem zwolennikiem uli na dachach budynków, uważam, że zdecydowanie o wiele lepszym rozwiązaniem jest inwestycja w tereny wiejskie skąd uzyskany miód będzie o wiele tańszy i zdrowszy w uzyskaniu. Dodatkowo rozbudowa ewentualnych uli jest o wiele tańsza na obszarach wiejskich.